Verkeersregels van Curacao

Verkeersregels van Curacao

Verkeersregels Curacao. Het verkeer in Curaçao is niet te vergelijken met de gestructureerde verkeersregels in Nederland. Hierbij wat lokale verkeersregels, zoals deze in Curaçao worden gebruikt.

Algemene regels

  1. Het is volgens de wet verplicht om uw gordel te gebruiken. Maak er een gewoonte van, niet omdat u een bekeuring kunt oplopen, maar voor uw eigen veiligheid.
  2. Op Curaçao is de maximum snelheid in de bebouwde kom 40km per uur en buiten de bebouwde kom 60km per uur. Let op: Pas je snelheid hierop aan.
  3. Houdt afstand, dat is een gouden regel. Bij veel auto’s functioneren de remlichten niet. Men geeft ook zelden richting aan en zelfs al doet men dat wel, dan wil dat nog niet zeggen dat ze daadwerkelijk af gaan slaan.

Voorrang, borden en wegen

 1. Verkeer van rechts heeft in principe voorrang, maar wees uiterst voorzichtig met het nemen van voorrang. Er zijn veel onduidelijke verkeerssituaties. In geval van twijfel; rustig even wachten.
 2. Op een T-kruising moet het verkeer op de doodlopende weg voorrang verlenen aan het overige verkeer.
 3. Iedere rotonde heeft zijn eigen regels, die meestal niet staan aangegeven. Op de ene rotonde heeft alles wat van rechts komt voorrang, op de andere juist het verkeer op de rotonde zelf. Er zijn rotondes waarbij de ene helft van rechts voorrang heeft en de andere helft het verkeer op de rotonde.
  Als een auto hard komt aanrijden, kan je ervan uitgaan dat die voorrang heeft.
 4. Op rustige wegen wordt het stoplicht vaak genegeerd. Controleer dus altijd of de kruising vrij is, ook bij groen licht.
 5. Verkeersborden zijn in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Rij rustig en kijk goed naar de verkeersborden. Een bord eenrichtingsverkeer is hetzelfde als in Nederland, echter uit de tegengestelde richting kunnen ook voertuigen komen, wees hierop bedacht.
 6. Op wegen met twee rijstroken mag u zowel links, als rechts inhalen.
 7. Parkeer uw auto op verlichte plaatsen en laat nooit kostbaarheden in het voertuig achter. Auto inbraak is helaas een veel voorkomend fenomeen.
 8. De verkeerspolitie in Willemstad legt ook wielklemmen!
 9. Wees er altijd op voorbereid, dat er plotseling een groot gat in de weg kan zitten. Curaçao heeft een aantal slecht onderhouden wegen.
 10. Heeft u pech of een ongelukje veroorzaakt? Verplaats uw voertuig niet en bel de Curaçao Road Service via +599 9 199.

Overige verkeersregels van Curacao en omgangsvormen

 1. Minder ‘s avonds en ‘s nachts je snelheid. Veel bestuurders vinden het niet nodig om de lichten van hun voertuig aan te doen.
 2. Bij nat wegdek en regen matig uw snelheid en houdt afstand op uw voorligger. De wegen zijn dan uiterst glad (vergelijkbaar met ijzel in Nederland).
 3. Wees bedacht op auto’s die opeens midden op de rijbaan stoppen. Het kan zijn dat iemand een bekende heeft gezien en deze even wil begroeten.
 4. Als een chauffeur zijn arm uit de raam steekt, kan dat meerdere betekenissen hebben of ook gewoon niets. Bijv. hij wilt parkeren, hij wilt achteruit rijden, afslaan, draaien, hij groet naar iemand.
 5. Het kan zijn dat de weg geblokkeerd wordt door 2 chauffeurs die even een praatje willen maken. Blijf vooral rustig, na een tijdje zullen ze vanzelf doorrijden.
 6. Als je van plan bent te stoppen, druk dan eerst een paar keer op je rem en kijk goed in de achteruitkijkspiegel.
 7. Als een auto kapot gaat, laten veel mensen hem op vaak dezelfde plek staan: met of zonder knipperlicht aan en met motorkap naar boven.
 8. Voor uw eigen veiligheid en dat van anderen, STOP niet langs de weg om ezels of leguanen te fotograferen. Indien u dit toch doet; zoek een veilige parkeerplaats.
 9. Probeer geen hagedissen te ontwijken. 9 van de 10 keer calculeert het beestje de snelheid perfect in en hoef je hiervoor niet af te remmen.
 10. Geiten zijn echter een ander verhaal. Deze beesten weten vaak niet wat ze willen en blijven soms heen en weer over de weg rennen. Wees geduldig, ook de geiten gaan vanzelf weg.

Heb je andere vragen? Klik hier